Contestatie Amenda Rovinieta. Motive de anulare a procesului verbal de contraventie.

ROVINIETA 012 Contestatie Amenda Rovinieta. Motive de anulare a procesului verbal de contraventie.

Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei se poate face plângere în termen de 15 zile de la data  comunicării acestuia.

 

MOTIVE DE ANULARE A PROCESULUI VERBAL DE CONTRAVENTIE:

 

1. Prescriptia amenzii:

 • C.N.A.D.N.R. are la dispozitie 6 luni sa intocmesca procesul verbal (adica sa va aplice sanctiunea) si inca o luna sa va comunice procesul verbal de amenda.

In conformitate cu prevederile O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor:

“Art. 13 – (1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.”

“Art. 14 – (1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.”

 

2. Nulitatea Procesului Verbal de Contraventie pentru lipsa semnaturii agentului constatator:

 • Art. 17 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor:

“Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu”.

Legea 455/2001 privind semnatura electronica spune, pe scurt, ca “inscrisul in forma electronica este destinat pentru a fi citit prin intermediul unui program informatic”.

 • Ori, procesele verbale de contraventie se primesc pe hârtie şi nu “printr-un program informatic”.

 

3. Suma primita de CNADNR drept valoare de despagubire reprezintă contravaloarea unei roviniete pe 12 luni.

 • Conform continutului oricarui proces verbal de contraventie pentru lipsa rovinietei, cuantumul tarifului de despăgubire aplicabil pentru un autoturism este de 28 de euro, adică identic cu tariful de utilizare pentru 12 luni a drumurilor naţionale.

Această situaţie este valabilă pentru toate categoriile de vehicule menţionate în anexele nr. 1 (care reglementează nivelul de utilizare a drumurilor naţionale) şi nr. 4 (care reglementează cuantumul tarifului de despăgubire aplicabil) din Ordonanţa nr. 15/2002 – privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale.

S-ar putea trage concluzia că acest tarif de despăgubire reprezintă contravaloarea rovinietei pe 12 luni şi că, odată achitat acest tarif, utilizatorul drumurilor naţionale va avea o rovinietă valabilă.

Acest aspect este contrazis de comportamentul CNADNR S.A. care, în mod abuziv, percepe tariful de despagubire la fiecare nouă presupusă „contravenţie” pe care o constată.

În concluzie, în eventualitatea în care un vehicul tranzitează drumurile naţionale timp de câteva luni, fără să aibă cunoştinţă că nu o deţine rovinietă valabilă, poate fi amendat contravenţional de cateva zeci de ori şi, pe lângă această sancţiune, va trebui să achite către CNADNR S.A. tot atâtea tarife de despăgubire câte presupuse contravenţii a săvârşit!

Or, dacă s-ar proceda în asemenea fel, deşi legea este foarte clară în sens contrar, ar lua naştere o situaţie extrem de dificilă pentru contravenient, disproporţionată faţă de pericolul social generat.

 • Având în vedere argumentele expuse, consideram ca trebuie anulat procesul verbal de contraventie.

 

Legislatie:

 • Ordonanţa nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor cu modificarile si completarile ulterioare;
 • OuG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice cu modificarile si completarile ulterioare;
 • Regulamentul din 04/10/2006 de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice;
 • Legea 455/2001 privind semnatura electronica;
 • Normele tehnice şi metodologice pentru aplicarea Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica;
 • Ordonanta nr. 15/2002 – privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale.

 

Tags:

29 Responses to “Contestatie Amenda Rovinieta. Motive de anulare a procesului verbal de contraventie.”

 1. Gelu Popic says:

  Încă nu am auzit de nimeni care să fi contestat amenda pe baza excepţiei de neconstituţionalitate a OG 15/2002 care, prin excluderea autoturismelor şi a autovehiculelor sub 3,5 to de la terifarea pe o zi, comite o discriminare a posesorilor acestora faţă de posesorii celor mai grele, or, cum discriminarea este condamnată(interzisă) în legislaţia, atît a noastră, cît, mai ales cea europeană, reiese că respectiva OG este neconstituţională.

 2. TRONECI says:

  M-am dus sa platesc impozitul pe anul 2012 si mi s-a comunicat ca am de platit si o amenda de circulatie-depasire de viteza , cf.PV NR.0695598/18.12.2011. Eu n-am primit acasa nici un PV , nici o comunicare de posta (mandat)in acest sens. Este prea tarziu sa mai fac ceva?Multumesc anticipat

  • Admin says:

   Buna Ziua,

   Termenul de contestare este cel prevazut de legislatia in vigoare si anume de 15 zile de la comunicare sau de la luarea la cunostinta a acestuia (semnarea lui).

   Poate vi l-a trimis prin posta si ati omis sa il ridicati sa ridicati Dvs. plicul, sau sunt alte posibilitati.

   Oricum, deja amenda s-a inregistrat pe rolul Dvs fiscal ceea ce ma duce la ideea ca este prea tarziu sa o mai contestati.

   Cu stima.

 3. Petru says:

  Va salut cu respect pentru aceasta cale de informare! Eu am primit 11 procese verbale de amenda pentru rovineta,am platit primele doua care au ajuns primele,doar amenda catre politie,deoarece este ilegala(nu am fost depistat de organele de politie fara rovineta)am platit pentru a nu se dubla,iar suma taxei de rovineta pe un an nu am platito deoarece aveam rovineta platita cand mi-a ajuns procesul verbal acasa,adica dupa sase luni si jumatate,dar incheiate legal,cateva zile mai inainte de a trece cele sase luni,iar aruncate la scara blocului fiind gasite de vecini,si fara a avea un martor din blocul unde locuiesc,cel care era trecut ca martor pe p.v.cred ca era o persoana de la CNADR,fapt ce ma face sa cred ca sunt intocmite dupa sase luni si trimise imediat pentru a se crede ca au fost intocmite in cele sase luni,Mentionez ca am avut platita rovineta mereu,fapt ce a fost dovedit cu chitantele ce au fost gasite de mine dupa aproximativ sapte luni,doar cu mici exceptii adica unele pauze de cateva zile,care nu am utilizat drumurile sau nu am putut scoate rovineta de la unele statii peco ce nu putea comunica cu CNADR-ul pentru a efectua plata,cum s-a intamplat de cateva ori,iar la alte statii nu se putea plati,ca nu avea contract cu CNADR-ul,iar timpul ma presa sa-mi fac cursa.
  Mentionez ca aceasta masura este inumana,adica daca o persoana nu gaseste rovineta si trebuie sa plece,sau nu are bani sa plateasca in acel moment,dupa sapte luni poti plati chiar doua sute de amenzi si taxa de drum pentru doua sute de ani?Oare ce roboti au gandit aceasta lege inumana?????????
  Daca nu a putut plati ca nu a avut 13 lei pentru sapte zile,cum poate plati taxa pe sapte ani plus sapte amenzi la politie,
  Eu am facut contestatii la toate amenzile, una mi-a respinso,iar trei sunt admise,dar nu stiu daca au contestat sau nu decizia tribunalului si alte sapte au termene in urmatoarele patru luni,
  De la serviciul de finante publice am primit instiintare de executare silita pentru plata amenzilor care sunt contestate legal,si am termene de judecata ulterioare,
  Am fost la executorul desemnat,iar acesta mi-a cerut certificat de grefa de la tribunalele unde am procesele pe rol,acele tribunale se afla in
  R Valcea,Alexandria,Ploiesti si Buzau,cum pot aduce aceste certificate in scurt timp pentru a se opri actiunea?
  Eu totusi cred ca legile sunt facute de ROBOTI,pentru ca sunt in asa fel interpretabile in favoarea acelor persoane ce au salarii ce pot plati aceste amenzi,dar nu le platesc!iar noi oamenii de rand nu putem plati nici taxe nici amenzi in timpul util si mai ramanem fara putinul care il mai avem!!!!!!!.
  Daca putem face ceva unindu-ne fortele,va stau la dispozitie,sau daca ma puteti sfatui,ascult sfaturile!
  Va multumesc!

  • Admin says:

   Buna Ziua,

   In legatura cu modalitatea de a face rost de certificate de grefa pentru fiecare dosar, va informez ca procedura de emitere acestui document difera de la o judecatorie la alta si cand spun asta ma refer la timpul de eliberare. De exemplu in Bucuresti poate dura si o saptamana, dar in provincie este mai simplu pentru ca nu sunt atat de multe dosare.

   Din pacate pentru Dvs. trebuie sa va deplasati pana la fiecare instanta si sa cereti eliberarea certificatului de grefa, lucru absolut necesar pentru a suspenda sau a va apara in dosarul de contestatie la executare.

   Va sfatuiesc sa contestati in continuare procesele verbale de contraventie emise de CNADR, privitoare la rovinieta, folosind ceea ce am scris pe acest Blog.

   Un alt sfat ar fi sa printati de pe portalul instantelor de judecata (in speranta ca stiti despre ce vorbesc) pe care sa la folositi in instanta si sa precizati ca le depuneti provizoriu pana la eliberarea certificatelor de grefa in cauza.

   Cu stima.

 4. Andrei says:

  Buna ziua,
  Conform legii 455/2001 se specifica la Art. 7 “În cazurile în care, potrivit legii, forma scrisă este cerută ca o condiţie de probă sau de validitate a unui act juridic, un înscris în formă electronică îndeplineşte această cerinţă dacă i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat şi generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii. ”
  Doresc sa va intreb daca CNADR poate ataca contestatia folosind acest articol daca ea se bazeaza pe faptul ca amenda este semnata electronic. Din cate observ, conform acestui articol, nu prea am avea castig de cauza.
  Va rog sa-mi raspundeti, mai am cateva zile pentru a depune contestatia la 4 amenzi.

  • Admin says:

   Buna Seara,

   CNADR poate ataca orice sentinta pentru n’ motive, de fapt asa isi justifica aceasta institutie activitatea.

   Eu va sfatuiesc sa contestati procesele verbale pentru ca jurisprudenta nationala este de partea contestatorului, din pacate pentru cei care imi scriu, nu pot da explicatii fiecaruia sau cel putin atunci cand o fac, intodeauna intarzii asa ca ma feresc sa acord consultanta prin intermediul acestui blog.

   Scopul acestui blog este acela de a genera informatii de interes general si pe intelesul tuturor in forma intalnita pe site.

   Procedura de judecata este una complexa care implica multi factori, eu in calitate de avocat am intalnit multe sentinte defavorabile si prea putin motivate, asa ca va rog sa intelegeti ca nu va pot confirma sau infirma daca veti avea castig de cauza.

   Cu stima.

 5. gelu says:

  Am vandut masina de 1 an si jumatate(iulie 2010), am radiat-o fiscal a doua zi dupa ce am facut vanzarea, dar cumparatorul nu a mai venit sa o transcrie pe numele lui. Acum am primit(pe 04.04.2012) prin curier un proces verbal de contraventie pe numele meu ca am circulat pe 26.10.2011 fara rovinieta(in Pv spune ca proba se face cu foto nr…) si am fost amendat cu 371 lei(250+121). Va rog sa mi spuneti cum pot contesta amenda.
  Multumesc mult!

  • Admin says:

   Buna Seara,

   Este o problema destul de des intalnita am avut de curand doi clienti cu aceeasi problema ca Dvs.
   Ce va recomand eu, este sa contestati fiecare proces verbal de contraventie si sa il actionati in instanta pentru a-l obliga sa isi radieze masina.
   Clientii mei asa au facut tinand cont de sfatul meu. Nu vreau sa va sperii dar unul dintre clienti (de fapt una pentru ca era o distinsa doamna) a cumulat amenzi in cuantum de 200 de milioane care s-au inscris pe rolul fiscal al ei.

   Pentru mai multe detalii, in cazul in care doriti sa rezolvati aceasta problema va rog sa consultati pagina de contact a acestui Blog/Site.

   Cu stima.

 6. Laur Laurian says:

  Buna ziua. Tocmai ce-am primit si eu o „dragalasenie” de la c.n.a.d.r. Constatarea „Infractiunii” a fost facuta pe data de 09.10.2011 pe A1 in dreptul loc. Petresti DB. Procesul verbal de constatare a fost intocmit pe data de 21.03.2012. Instiintarea mi-a sosit azi, 04.04.2012. Rugamintea mea este sa-mi spuneti daca este posibila varianta trimiterii prin posta a contestatiei deoarece eu sunt domiciliat in Constanta. Si unde Dumnezeu s-o trimit? Ce urmeaza pe urma? Va multumesc.

  • Admin says:

   Buna Seara,

   Sper sa nu gresesc am cautat putin pe net si am observat ca in cazul Dvs. judecatoria competenta este cea din Gaiesti, pentru mai multe detalii privind adresa va rog sa consultati urmatorul link: .

   Va sfatuiesc sa trimite-ti prin posta cu confirmare de primire actiunea in doua exemplare iar in continutul acesteia sa inserati ceea ce am postat in cadrul articolului privind Rovinieta.

   De asemenea trebuie sa mai precizati in actiune ca doriti sa va judecati in lipsa in conformitate cu art. 242 alin 2 din C.p.c.

   Cu stima.

  • Admin says:

   Am uitat sa va informez asupra faptului ca daca doriti sa colaboram in privinta acestei spete in sensul redactarii sau reprezentarii, dupa caz, puteti consulta pagina de contact a acestui site.

   Cu stima.

   • aurel lupascu says:

    salut
    ca sa pot face cotestatie la amenzile pentru rovinieta banuiesc ca trebuie mai intai sa platesc toate amenzile iclusiv pe cele cu, contravaloarea rovinietei sau pot plati numai amenda simpla?

    • Admin says:

     Buna Seara,

     Aveti doua optiuni:

     1. Platiti amenzile si vi le recuperati in caz ca veti castiga contestatiile, cu conditia sa le cereti in actiune;
     2. Nu platiti amenzile iar daca nu veti castiga dosarele in care contestati amenda, veti plati mai tarziu amenzile ce se vor inregistra pe rolul Dvs. fiscal.

     Cu stima.

 7. munteanu says:

  Buna ziua. Am primit si eu un proces verbal de contraventie de la c.n.a.d.r. Contraventia a fost facuta pe data de 02.10.2011 pe DN2 in dreptul loc. Maracineni Jud Buzau. Procesul verbal de constatare a fost intocmit pe data de 21.03.2012. Instiintarea mi-a sosit azi, 06.04.2012. Rugamintea mea este sa-mi spuneti daca se poate anula procesul verbal datorita faptului ca “Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei” (cele 6 luni expirau pe data de 02.04.2012)iar eu am luat cunostiinta de acest proces verbal in data de 06.04.2012 (cand l-am gasit in cutia postala, lasat de un imputernicit al CNADNR semnat si de un martor care banuiesc ca o fi vre un coleg de al imputernicitului- pe plic fiind aplicata stampila de 06.04.2012)

 8. radu says:

  Buna ziua,
  la fel ca un vizitator al site-ului dvs care a postat un comentariu mai sus, si eu am vandut o masina iar actualul proprietar nu a inmatriculat-o pe numele lui; am primit acasa 2 amenzi pe care trebuie sa le contest; intrebarea mea este: daca aflu unde este masina si ii iau numerele de inmatriculare sunt acuzat de furt? practic numerele sunt pe numele meu in evidenta politiei. astept un respuns si va asigur de intrega mea consideratie.

  • Admin says:

   Ha ha ha, nu faceti lucrul asta pentru ca o clienta de-a mea a facut la fel si giciti ce s-a intamplat? Noul proprietar ca printr-o minune a obtinut placute noi!. Referitor la furt partile si-au facut plangeri penale (furt si inselaciune) si nu au rezolvat nimic.
   Raspunsul organelor de cercetare penala a fost acela de a-i invita sa se judece pe instanta.

   Dvs. trebuie sa il actionati in instanta, pentru mai multe detalii in privinta unei colaborari (reprezentare sau decat redactare actiune) va rog sa ma contactati.

   Precizez faptul ca in urma actiunii formulate se poate obtine radierea de la politie a masinii cu sau fara voia lui prin sentinta judecatoreasca.

   Va sfatuiesc sa il actionati cat mai repede in instanta ca nu cumva sa se inmulteasca amenzile (o clienta de-a mea a cumulat un cuantum de 200 RON amenzi de circulatie pentru lipsa rovinieta)

   Cu stima.

 9. mitica zisu says:

  buna ziua,
  -In data de 03.08.2011 am fost prins ca circulam fara rovigneta pe DN2A Km113+500m Giureni Jud ILFOV.
  -Pe data de 31.01.2012 a fost intocmit procesul verbal de constatare a contraventiei cu semnatura electronica.
  -Procesul verbal l-am primit pe data de 04.04.2012 prin posta la sediul firmei ( masina este pe firma )
  Va rog sa-mi spuneti daca se poate contesta acest PV si cu ce argumente?
  Unde trebuie facuta contestatia?
  Trebuie sa am si imputernicire de la firma pe numele meu?
  va multumesc

  • Admin says:

   Buna Ziua,

   1. Contestati procesul-verbal folosind articolul postat pe acest blog cu referire la contestarea amenzii privind rovinieta;
   2. Imi pare rau darnu gasesc nici macar pe Google “Giureni Jud ILFOV”;
   3. Da va trebuie imputernicire din partea proprietarului masinii adica a firmei;

   Cu stima.

 10. mosescu says:

  Buna ziua. Am si eu o intrebare pentru dumneavoastra.
  Am primit si eu o asemenea amenda redactata frumos cu procesul verbal de indeplinire a procedurilor de comunicare a procesului verbal de constatare a contraventiei frumos si acesta semnat de imputernicit si de martor DOAR CA citind procesul verbal atent am observat ca la categoria vehiculului era trecut A in conditiile in care este si a fost un ditamai turismul.
  In orice caz intrebarea era ce as putea sa fac tinand cont de faptul ca toate celalalte date coincid numar de inmatriculare, tot, doar categoria in loc de B este trecut A.
  Va multumesc anticipat.

  • Admin says:

   Buna Seara,

   Va recomand sa contestati procesul verbal de contraventie, iar pe langa motivele deja existente sa va legati si de acest motiv pe care in cadrul actiunii o sa-l considerati ca si motiv de nulitate al procesului verbal de contraventie!

   Cu stima.

 11. eugen says:

  Buna seara cer si eu o lamurire pt o contestatie , pe 22 04 2012 am plecat la Constanta am luat rovinieta pe 23 04 2012 am incarcat din Constanta am sunat pe colegu sa-mi ia o rovinieta , dar el la peco a spus din obisnuinta nr lui de la camion in loc de nr meu , el necirculand cu camionul in acea zi

 12. Admin says:

  Buna Ziua,

  Fiecare rovinieta se ia pe un anumit numar de masina, ori daca prietenul Dvs. a cumparat rovinieta pe nr. de masina pe care o conduce, atunci Dvs ati circulat fara rovinieta.

  Cu stima.

 13. alexandru says:

  Buna ziua,am primit si eu o asemenea amenda,aveam rovinieta platita la un peco ,dar cei de la peco mi-au gresit o cifra din nr. de inmatriculare am constatat aceasta dupa ce am primit amenda,ce pot face in acest caz.
  Va multumesc anticipat.

  • Admin says:

   Buna Ziua,

   Trebuie sa o contestati in termenul legal de 15 zile exact pentru acest motiv, ce trebuie coroborat cu celelalte motive pe cale le gasiti pe acest site.

   Cu stima.

 14. Stefan Dusa says:

  Vă salut! Pe 21 mai ora 23:10 am intrat in ţară cu un autocar prin vama Giurgiu,am luat vigneta,dar din cauza turiştilor care s-au mai lungit la o bere,cred că am trecut după miezul nopţii prin dreptul camerei ( mi-am dat seama in garaj de acest lucru,când am observat ora din bord) ! Credeţi că am vreo şansă cu o contestaţie,in eventualitatea in care vine amendă? Mulţumesc anticipat ptr răspuns! Cu stimă!

 15. Sofronea Silviu says:

  Salutare! Am primit acasa un proces verbal e constatare a contraventiei in format electronic. Nr de inmatriculare este al meu, ca si datele proprietarului…. Problema este ca am fost surprins fara rovinete in loc. Draganesti, jud Teleorman, pe 08.06 insa eu sunt din Galati si nu am iesit din localitate in ultimile 6 luni si nici masina mea. Ciudat nu? Cum pot contesta(fara sa ma deplasez la TR)sau obtine dovada foto?

  • Admin says:

   Buna Ziua,

   Veti formula o contestatie la procesul verbal de contraventie intocmit pentru lipsa rovinietei, in cadrul careia veti cere sa va judecati in lipsa conform art. 242 Cod de Procedura Civila.

   Toate dovezile sau mai bine zis actele ce se vor depune de catre C.n.a.d.r., nu veti avea cum sa le vedeti pentru ca acestea se vor depune la dosarul cauzei.

   Cu stima.

Leave a Reply