Custodie comuna

custodie comuna 02 300x214 Custodie comuna

  • Autoritatea parinteasca comuna in caz de divort este cunoscuta si sub numele de custodie comuna si se refera la situatia in care domiciliul de baza al copilului este la un parinte, dar ambii parinti participa la luarea deciziilor importante cu privire la cresterea copilului lor (deciziile cu privire la religia copilului, la asistenta medicala, intretinere si educatie – spre exemplu la ce gradinita sau la ce scoala sa fie inscris copilul, etc.).
  • Aceasta prevedere are la baza prezumtia ca este in interesul superior al copilului ca autoritatea parinteasca sa se exercite in comun si in caz de divort al parintilor.
  • Custodia comuna asigura dreptul copilului la grija parinteasca normala si permanenta din partea ambilor parinti precum si prezenta celor doi parinti in viata copilului si dupa divort, acestia avand aceeasi responsabilitate si posibilitate de a lua decizii referitoare la problemele copilului.
  • Prin urmare, regula este ca, dupa pronuntarea divortului, autoritatea parinteasca se exercita  in comun de catre ambii parinti (art. 397 Cod Civil).
  • Exceptie de la aceasta regula, atunci cand exista motive intemeiate care conduc la concluzia ca nu ar fi in interesul superior al copilului ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun de ambii parinti, instanta de tutela hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti, numit parinte custodian. Celalalt parinte – parintele necustodian – are dreptul de a veghea asupra modului de crestere si  educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia  (art. 398 Cod Civil).
  • In cazuri exceptionale, daca interesul copilului o cere, instanta hotaraste plasamentul copilului la o ruda,  la o alta familie sau persoana sau la o institutie de ocrotire specializata (art. 399 alin 1 Cod Civil). Acestea exercita drepturile si  indatoririle care revin parintilor cu privire la persoana copilului.
  • In acest caz, instanta stabileste daca drepturile cu privire la bunurile copilului se exercita de catre parinti in comun sau de catre unul dintre ei (art. 399 alin. 2 Cod Civil).

 

Tags:

Leave a Reply