Adeverinta salariat. Eliberarea documentelor existente în dosarul personal al fiecarui angajat de catre I.T.M (Inspectoratul Teritorial De Munca)

ITM 021 150x150 Adeverinta salariat. Eliberarea documentelor existente în dosarul personal al fiecarui angajat de catre I.T.M (Inspectoratul Teritorial De Munca)

Potrivit Hotararii nr. 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, angajatorii sau, după caz, prestatorii de servicii au obligaţia de a completa şi transmite registrul la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi au angajatorii sediul sau domiciliul, după caz, cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către primul salariat, cu obligaţia completării.

Aceeasi hotarare mai prevede ca angajatorul are obligaţia de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariaţi, de a-l păstra în bune condiţii la sediu, precum şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.

In acest sens, in măsura în care, din motive obiective, angajatorul se află în imposibilitatea de a elibera anumite documente necesare intocmirii dosarului personal al fiecarui angajat cum ar fi:

   a) copii ale documentelor existente în dosarul personal;

   b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal,

salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de muncă din raza căruia angajatorul îşi desfăşoară activitatea eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte elementele conţinute în registru, astfel cum a fost întocmit şi transmis de către angajator.

Nota!

 • Inspectoratul teritorial de muncă în cauză eliberează documentul, în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

Temei legal:

 • Hotărârea nr. 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

 

Tags: , ,

2 Responses to “Adeverinta salariat. Eliberarea documentelor existente în dosarul personal al fiecarui angajat de catre I.T.M (Inspectoratul Teritorial De Munca)”

 1. Ioana says:

  Buna ziua! Am ajuns intamplator pe blogul dvs. As dori sa va intreb, daca imi puteti spune, in cat timp de la depunerea solicitarii are angajatorul obligatia sa elibereze adeverinta de salariat?
  Multumesc,
  Ioana

  • Admin says:

   Buna Seara,

   Cu scuzele de rigoare pentru intarziere va informez ca termenul de eliberare a adeverintei este de 15 zile. Cu stima.

Leave a Reply