Prima Casa (2011). Modificari importante.

prima casa 2011 150x150 Prima Casa (2011). Modificari importante.

 

Programul Prima Casa merge mai departe cu doua modificari importante:

 1. Impartirea garantiei intre stat si banca in proportie 50%-50%;
 2. Proprietarii de locuinte dobandite in orice alt mod decat prin programul “Prima Casa” si cu o suprafata utila mai mica de 50 metri patrati, vor avea posibilitatea sa beneficieze de prevederile programului guvernamental si sa achizitioneze o locuinta cu o suprafata mai mare.

Alte reglementari:

 • Se introduce o garantie suplimentara prin instituirea in favoarea bancii a unui gaj pe conturile curente ale imprumutatului, de natura sa protejeze interesele tuturor partilor implicate in acordarea si garantarea creditului, pentru cazurile in care s-ar institui popriri asupra conturilor clientilor;
 • Va exista posibilitatea de reesalonare, rescadentare sau de modificare a valutei creditelor acordate, in conformitate cu normele interne de creditare ale finantatorilor;
 • Daca imobilul a fost achizitionat in cadrul programului de doi beneficiari si unul renunta din diferite motive, cum ar fi divortul, se stabileste posibilitatea de preluare in proprietate exclusiva prin cedarea de catre unul dintre coplatitori a creditului si locuintei in favoarea celuilalt;
 • In cazul intentiei de achizitionare a locuintelor ANL, exista posibilitatea ca, in locul antecontractului de vanzare-cumparare, acestia sa prezinte finantatorilor documentele specifice programelor ANL;
 • De asemenea, pentru locuintele scoase la licitatie de catre ANAF in cadrul executarii silite, beneficiarii vor prezenta finantatorilor in locul antecontractului de vanzare-cumparare, documentele specifice procesului de licitatie;
 • Va fi eliminata conditia de asociere a unui numar de sapte beneficiari pentru construirea de ansambluri de locuinte. Potrivit noilor reglementari, acestia vor desemna un reprezentant care va gestiona relatia cu finantatorul. Cel putin unul dintre asociati va trebui sa fie proprietarul terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele;
 • Avansul ramane in continuare 5% din valoarea creditului, nivelul dobanzii ramane la fel ca cel existent in momentul de fata, valoarea garantiei aceeasi – 60.000 de euro, 70.000 sau 75.000 de euro, in functie de situatie;
 • In conditiile in care bancile cad de acord, pot sa-si realizeze un transfer de portofoliu de garantii, “Este vorba de posibilitatea bancilor sa-si vanda, sa-si cumpere de la una la alta, sa-si cumpere, sa-si vanda portofoliile de garantii Prima Casa”;
 • Noua Ordonanta de urgenta nu prevede nicio limita de varsta pentru persoanele care pot achizitiona locuinte.

 

Pentru anul 2011 plafonul garantiilor care pot fi emise este de 200 milioane euro, reprezentand diferenta neutilizata la finele anului 2010, din plafonul de 1,7 miliarde euro, alocat programului “Prima Casa”, in anii 2009-2010.

Tags: ,

7 Responses to “Prima Casa (2011). Modificari importante.”

 1. Cornel says:

  foarte bine ca ati actualizat informatiile, erau atat de multe zvonuri incat nici nu stiam ce sa mai cred

 2. Buna tuturor. Va felicit pentru ideea blogului asta si chiar daca exista si persoane care sunt de alta parere (carcotasii..) eu va sfatuiesc sa-i dati inainte. Cine poate aprecia sincer, o s-o faca. Multa bafta in continuare.

 3. Emilia says:

  Buna ziua,

  Am rugamintea sa imi spuneti daca au aparut modificari in ce priveste interdictia de vanzare timp de 5 ani?

  Am citit in presa ca daca se achita integral locuinta achizitionata prin Prima casa , cu un aviz de la Ministerul Finantelor poate fi instrainata.
  Multumesc anticipat pentru raspuns.
  Emilia

  • Admin says:

   OUG 33/2011 pentru modificarea si completarea art. 1 din OUG 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului Prima casa, precum si pentru adoptarea unor masuri in vederea continuarii programului Prima casa.

   3. Alineatele (7)�(7^4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
   “(7) In baza contractului de garantare, asupra imobilelor achizitionate in cadrul Programului se instituie in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, precum si in favoarea finantatorilor, proportional cu procentul de garantare, un drept de ipoteca legala de rangul I pana la finalizarea procedurii de executare silita asupra imobilului care face obiectul garantiei, potrivit legii, cu interdictia de instrainare a locuintei pe o perioada de 5 ani si interdictia de grevare cu sarcini a acesteia pe toata durata garantiei. Conditia referitoare la rangul dreptului de ipoteca trebuie sa fie indeplinita pana la momentul formularii cererii de plata a garantiei de catre finantator. In cazul primirii de catre finantator a comunicarii respingerii cererii de plata a garantiei de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. � I.F.N., in temeiul contractului de garantare, finantatorul are dreptul sa inscrie in cartea funciara privilegiul prevazut la art. 1737 pct. 2 din Codul civil, concomitent cu radierea din cartea funciara a ipotecii legale instituite in favoarea statului roman.

   (7^1) In baza contractului de garantare, asupra terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuinta in cadrul Programului, precum si asupra locuintei viitoare si a celei construite de beneficiarul individual se instituie un drept de ipoteca legala de rangul I in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, precum si in favoarea finantatorilor, proportional cu procentul de garantare pana la finalizarea procedurii de executare silita asupra imobilului care face obiectul garantiei, potrivit legii, cu notarea interdictiei de instrainare a locuintei si a terenului pe o perioada de 5 ani, precum si a interdictiei de grevare a acestora cu orice alte sarcini.

   (7^2) In baza contractului de garantare, asupra terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele in cadrul Programului, precum si asupra locuintelor viitoare si a celor construite prin asociatii fara personalitate juridica se instituie un drept de ipoteca legala de rangul I in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, precum si in favoarea finantatorilor, proportional cu procentul de garantare, pana la finalizarea procedurii de executare silita asupra imobilului care face obiectul garantiei, potrivit legii, cu notarea interdictiei de instrainare a locuintei si a terenului, cu exceptia instrainarii cotei-parti de teren aferente fiecarei locuinte construite catre oricare dintre membrii asociatiei, pe o perioada de 5 ani, precum si a interdictiei de grevare a locuintei si a terenului cu orice alte sarcini.

   (7^3) Prevederile art. 1775 din Codul civil nu se aplica ipotecilor instituite pentru garantarea creditelor pentru construirea de locuinte in cadrul Programului. Ipoteca instituita in conditiile alin.

   (7^1), respectiv alin. (7^2) asupra locuintei, respectiv asupra locuintelor viitoare se intabuleaza dupa ce in prealabil a fost notata autorizatia de construire in cartea funciara.

   (7^4) Prin exceptie de la prevederile alin. (7), (7^1) si (7^2), finantatorul este abilitat sa isi exprime acordul pentru preluarea finantarii garantate si a locuintei/locuintei viitoare de catre o persoana fizica ce indeplineste criteriile de eligibilitate in cadrul Programului si/sau alte persoane stabilite in normele de implementare aprobate prin hotarare a Guvernului.”

   Tinand cont de prevederile OUG 33/2011 inca se mai regaseste interdictia de instrainare de 5 ani.

   Cu stima.

   • Emilia says:

    Multumesc pentru raspuns.

    Ieri am sunat si la Ministerul de Finante si am vobit cu o persoana care se ocupa de acest subiect Prima Casa.
    Raspunsul a fost “Daca achitati integral locuinta, puteti sa faceti ce doriti cu ea, chiar si inainte de termenul de 5 ani. Dupa achitarea integrala Banca trebuie sa trimita documentele necesare de scoatere de sub ipoteca. Apoi MF emite un aviz si e ok pt vanzare.

    Emilia

    • Admin says:

     Sper sa fie asa cum v-a informat persoana respectiva, pentru ca asa este logic, pacat insa ca legislatia nu este atat de explicita.
     Cred totusi ca Avizul MF se emite dupa ce ati achitat suma integrala si se va anexa celorlalte acte pe care reprezentantii bancii le vor inregistra la cartea funciara din sectorul in care se afla imobilul. Multumesc.

 4. Emilia says:

  Da, exact asa au spus si ei …dar nu am mai retinut eu toate detaliile :-)
  Emilia

Leave a Reply