Schimbarea Certificatului de Inmatriculare. Acte necesare!

06 Certificat de inmatriculare1 150x150 Schimbarea Certificatului de Inmatriculare. Acte necesare!

1. Cerere tip:

 • aceasta cerere se poate procura direct de la D.R.P.C.I.V. (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor);
 • sau o puteti cumpara de vizavi unde veti gasi firme de consultanta specializate in privinta intocmirii de acte auto, acestea va vor completa cererea corespunzator, bineinteles contracost;

2. Cartea de Identitate a Vehiculului avand aplicata folia de secretizare (original si copie);

3. Fisa de inmatriculare completata/dactilografiata si semnata de proprietar si stampilata in cazul persoanelor juridice;

 • aceasta fisa se poate procura direct de la D.R.P.C.I.V. (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor) sau de la organele fiscale;

 • sau o puteti cumpara de vizavi unde veti gasi firme de consultanta specializate in privinta intocmirii de acte auto, acestea va vor completa fisa corespunzator, bineinteles contracost;

Atentie !

 • Pentru modificarile care se refera la schimbarea domiciliului in cadrul aceluiasi judet sau la schimbarea motorului cu altul de o capacitate cilindrica diferita, fisa va fi vizata de organele fiscale.

4. Vechiul certificat de inmatriculare si anexa acestuia cu dovada de efectuare a inspectiei tehnice periodice (ITP) in termen de valabilitate.

 • in lipsa inspectiei tehnice periodice (ITP) valabile se poate da curs solicitarii fara a se inscrie nimic in anexa noului certificat de inmatriculare.

5. Documentul care atesta modificarea datelor fata de cele inscrise in vechiul certificat de inmatriculare, respectiv:

 • actul de identitate care contine modificarea datelor persoanelor fizice (nume, prenume, domiciliu);
 • succesiunea notariala in cazul atribuirii vehiculului unui membru al familiei defunctului;
 • adresa din partea persoanei juridice insotita de documente justificative privind – modificarea denumirii/sediului sau a formei de organizare;
 • cartea de identitate a vehiculului avand inscrise de catre R.A.R. modificarile privind vehiculul.

6. Chitanta reprezentand contravalorea certificatului de inmatriculare achitata la orice unitate C.E.C. sau B.C.R. – 37 RON;

7. Actul de identitate al solicitantului: C.I./B.I (original si copie xerox);

 

Atentie !

 • In cazul in care detinatorul, nu se poate prezenta la ghiseu, acesta poate fi reprezentat de catre o alta persoana, pe baza unei procuri notariale speciale.
 • Pentru solicitarile persoanelor juridice, mai sunt necesare si urmatoarele acte:

- adresa inregistrata de solicitare, cu indicarea delegatului autorizat sa depuna si sa ridice documentele de circulatie;

- copie xerox a actului de identitate al delegatului;

- copie xerox a certificatului de inregistrare (CUI) eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului in momentul infiintarii societatii.

 

 

Nota:

 • Toate aceste acte se vor depune la sediul D.R.P.C.I.V. (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor).

Tags:

4 Responses to “Schimbarea Certificatului de Inmatriculare. Acte necesare!”

 1. Cristian Grig says:

  Ce acte sunt necesare pt. a schimba certificatul de inmatriculare in cazul in care vreau sa schimb numerele de inmatriculare actuale de la masina cu unele pe care le-am avut pe o alta masina si care intre timp am radiat-o din circulatie(mentionez ca aceasta din urma are numere preferentiale si am platit dupa radierea masinii o taxa de 30 ron pt pastrare numere valabila 1 an).

 2. Administrare de personal…

  [...]Certificat Inmatriculare Talon Auto | Blog Juridic[...]…

 3. shnndr says:

  Ghid schimbare permis si talon la schimbarea domiciliului:

  Odata cu schimbarea buletinului am decis sa imi schimb si domiciliul trecut in buletin, si drept urmare a trebuit sa imi schimb si permisul de conducere si certificatul de inmatriculare (talonul si placutele cu numere). Ceea ce veti citi mai jos se aplica pentru schimbarea domiciliului din Calarasi in Bucuresti (pentru alte localitati, presupun ca procedura este foarte asemanatoare).

  Iata ce trebuie sa faceti:

  Preschimbarea Permisului de Conducere:

  -platit taxa CEC
  -completat la masina (deci la un birou de acte auto*) Fisa Detinatorului Permisului de Conducere (o gasiti acolo)
  -facut copie dupa buletin (puteti sa o faceti tot la biroul de acte auto)
  -luat toate astea si cu permisul vechi si mers la SRPCIV, unde va va face o poza
  Permisul e gata in 2 ore.
  *Birouri de taxe auto gasiti sigur in zona SRPCIV-ului, indiferent in ce oras va aflati. In Bucuresti sunt zeci, nu stiu ce sa mai faca sa faca rost de clienti. Te intreaba din strada daca vrei acte auto, ca proprietarii de pensiuni din garile statiunilor montane.

  Schimbare Certificat de Inmatriculare si placute numere sau ‘unde treaba incepe sa se imputa’:

  -In localitatea unde aveti masina inregistrata, de la Directia Taxe si Impozite va trebui printre altele sa cereti un Certificat Fiscal pentru Persoane Fizice privind Impozitele si Taxele Locale (daca vreti sa fiti sigur puteti sa cereti si o stampila si semnatura pe Fisa de Inmatriculare, insa acest Certificat Fiscal tine locul si acelei stampile si semnaturi de la organul financiar* al fostei localitati).
  *Organul financiar este Directia Taxe si Impozite, acolo unde platiti si impozitele pentru cladiri, masini etc.
  -Inafara acestei stampile si/sau Certificat Fiscal, trebuie sa faceti rost de dosarul masinii dumneavoastra tot de la Directia Taxe si Impozite a fostei localitati. Trebuie sa o rugati cat puteti de frumos pe doamna de acolo sa va caute dosarul in arhiva si sa va completeze cateva foi (ii ia cam juma de ora sa faca treaba asta). Daca nu o rugati frumos, s-ar putea sa va cheme in alta zi sau sa va spuna ca dureaza mult mai mult decat dureaza in realitate doar ca sa scape de voi. Dupa ce doamna va scoate din arhiva dosarul, trebuie sa scrieti de mana o cerere de transfer dosar in care specificati fosta adresa, actuala adresa si faptul ca doriti transferul dosarului autoturismului marca cutare, cc* cutare, ss* cutare, sm* cutare, o sa mai completati inca o foaie tip cu datele personale si doamna de acolo va scoate din evidenta fiscala, va face certificatul fiscal, o cerere oficiala catre primaria noii localitati si va inmaneaza dosarul.
  *cc = capacitate cilindrica; ss = serie sasiu; sm = serie motor;
  -Tot in fosta localitate trebuie sa va platiti impozitul masinii. Eu am fost pe data de 22 februarie si doamna de acolo m-a sfatuit sa nu platesc pentru tot anul, pentru ca o sa trebuiasca sa platesc din nou cand trec masina in evidenta in noua localitate. Asa ca am platit doar pana pe data de 29 februarie, urmand sa platesc restul in noua localitate, dupa ce ma vor trece in evidenta, ca sa nu platesc de 2 ori. Cel mai bine o intrebati pe doamna de acolo cat sa platiti din impozit.
  -Asta e tot ce trebuie sa faceti in vechea localitate. Nu aveti treaba cu politia.
  -In noua localitate, trebuie sa mergeti la un birou de acte auto. Mie acolo mi-au completat Fisa de Inmatriculare la masina de scris. Mi-au mai facut niste copii xerox dupa: talon, Certificat Fiscal, buletin, cartea de identitate a vehiculului, actul de proprietate (factura fiscala) si mi-au zis sa merg cu toate astea, plus Cartea de Identitate a Vehiculului in original, actul de proprietate in original (factura fiscala) si Certificatul Fiscal din fosta localitate in original la Directia Impozite si Taxe a noii localitati ca sa ma treaca in evidenta (ca sa fiti sigur, aduceti si restul foilor din dosarul pe care vi l-au dat la Directia Taxe si Impozite din fosta localitate). La Taxe si Impozite am mai primit un formular de completat, o ‘Declaratie fiscala/Decizie de impunere’.
  -La Directia Impozite si Taxe o sa va puna o stampila si semnatura pe Fisa de Inmatriculare si va intocmeste o decizie de impunere noua pe care v-o adauga intr-un nou dosar fiscal (care va ramane in evidenta lor) cu toate copiile actelor pe care le-ati prezentat.
  -Platiti chitanta CEC pentru certificat de inmatriculare (cea in valoare de 37 de lei, nu si cea in valoarea de 50 de lei pentru inmatriculare vehicul!!!)
  -Va prezentati inapoi la DRPCIV, cu urmatoarele acte (asezate in ordinea asta): chitanta CEC, fisa de inmatriculare pe care v-a stampilat-o la Taxe si Impozite, cererea tip catre SRPCIV (de obicei e pe spatele fisei de inmatriculare), Certificatul Fiscal din fosta localitate in original si copie, copie buletin, copie talon, copie carte de identitate a vehiculului, talon in original, cartea de identitate a vehiculului in original.
  -Platiti la SRPCIV taxa pentru numere de inmatriculare, si taxa suplimentara pentru numere preferentiale daca e cazul, chitanta fiind adaugata la dosar de catre functionar. Va alegeti numerele de inmatriculare daca ati mers pe varianta numere preferentiale.
  -Va intoarceti in 2 ore pentru certificat de inmatriculare si placute cu numere.

  Pe mine completarea actelor la biroul de acte auto, atat pentru permis cat si pentru certificat de inmatriculare, m-au costat 35 de lei. Doamna de acolo mi-a pus si actele in ordine si mi-a spus ce sa fac si unde sa merg (nu atat de pe larg pe cat mi-as fi dorit eu, am fost nevoit sa ma tot plimb intre institutii 2-3 zile).

  Va recomand sa preschimbati permisul si sa va schimbati certificatul de inmatriculare odata, ca sa le ridicati odata si sa economisiti timp. Eu le-am scris separat, dar puteti sa faceti voi legaturile. Nu exista o ordine in care trebuie schimbate aceste acte intrucat nu exista nicio legatura intre permis si certificat de inmatriculare, ci doar intre buletin si permis, respectiv buletin si certificat de inmatriculare.

  Sper sa va ajute ce am scris mai sus si sa nu fiti nevoiti sa faceti prea multe drumuri, cum se intampla de obicei in Romania din cauza lipsei de informare.

 4. shnndr says:

  Edit foarte important la ceea ce am scris mai sus: nu este nevoie sa completati la masina actele. DRPCIV accepta acte completata de mana. Nu aveti nevoie sa mergeti la niciun birou de acte auto. Am aflat astazi.

Leave a Reply